tisdag 13 maj 2008

boaormen

Den här historien hör antagligen inte hemma här. Men jag kan inte låta bli.

Min kompis jobbarkompis syster hade en orm som hon tyckte väldigt mycket om. Det var en ganska stor boaorm med eget terrarium och som ibland fick komma ut i lägenheten och jaga levande möss. Om natten sov ägaren och ormen i samma säng.
Efter några veckor började ägaren hitta döda möss i lägenheten. Ormen hade slutat äta och verkade svag och lite avstängd. Den låg ofta raklång i stället för ihoprullad och ägaren förstod att något var fel. Hon tog sin kompis till veterinären.

Där fick hon ett obehagligt besked. Ormen höll på att svälta sig själv. Men det var inte av depression, utan snarare av naturliga instinkter. Boaormen svälte sig själv för att kunna förlänga sin ormkropp tillräckligt för att så småningom kunna krama ihjäl sin ägare och svälja henne hel. När ägaren tog ormen till veterinären var det bara en fråga om dagar innan det hela skulle ske. Ormen avlivades snabbt. Ägaren slutade sova med ormar.

Som den sanna informationssökande etnolog jag är skickade jag iväg ett mejl till skansenakvariet för att ta reda på om den snabbt spridda ormhistorien kunde tänkas vara sann. (För inte kan man väl tro att vandringssägner sprids i våra bildade kretsar?)

Sensmoralen är liksom rätt tydlig: Kvinnliga sexualitet är mystisk och skrämmande, blanda inte natur/kultur, rovdjur kommer alltid att vara rovdjur!

Inom fem timmar fick jag svar från skansen-akvariet. Jag gillar mejlsignaturen allra bäst, vem vill inte vara "curator of mammals?".

Svaret:

Hej


Detta är helt klart en skröna! Den veterinären visste heller inte vad han/hon pratade om (om det nu är vad han/hon verkligen sagt)!


Om en orm skall äta ett stort byte, så kramar den helt enkelt ihjäl bytet och äter det…svårare än så är det inte! En människa kan ALDRIG, i en orms ögon, ses som ett byte!

Sedan kan man ju diskutera seriositeten hos denna kompis kollegas syster, som hade ormen utanför sin miljö. Med största sannolikhet höll ormen på att dö av att vara i en miljö som inte är bra för den! De kräver en temperatur på runt 25 grader, med en värmepunkt på uppemot 35 grader, samt en fuktighet på över 70%, vilket du inte kan hitta i någon normal lägenhet!


Mvh

Bo Jonsson

Curator of Mammals

Skansen-Akvariet AB

P.O.Box 27807

SE-115 93 Stockholm

Sweden

Phone: +46-8-6661000


Så, nu har vi det utrett. Ledsen om jag gjort alla morbida läsare besvikna.

Inga kommentarer: